Бальзамічний оцет: рецепт приготування в домашніх умовах

Бальзамический уксус рецепт balsamiko

Якщо Ви хочете, щоб звична та знайома страва заграла новими фарбами та смаком – додайте в салат, маринад для м’яса чи риби, навіть десерт трохи благородної приправи з Італії – бальзамічного оцту. Чому оцет отримав таку назву? Який процес приготування та в яких стравах він просто незамінний?

Історія походження бальзамічного оцту

Про бальзамічний оцет або, як його ще називають, бальзаміко, вперше стало відомо ще 1046 року. Барило бальзамічного оцту, як “королівський дар”, піднесли імператору Генріху II. Тоді це вважалося розкішним подарунком, який могли дозволити собі одиниці.

Читайте також: Рецепт заправки для грецького салату

Корисні властивості бальзамічного соусу

Крім цього, оцет бальзаміко встиг зарекомендувати себе як афродизіак. Якщо вірити легендам, то сам Джакомо Казанова використав його для спокушання жінок.

Коли ж стало відомо про лікувальні властивості оцту (він мав протизапальну дію), його стали використовувати як зцілюючий бальзам. Звідси і назва – бальзаміко.

balsamiko

Як виробляють бальзамічний оцет

З чого роблять бальзамічний оцет? Справжній бальзамічний оцет виготовляють із виноградного сусла: із білого винограду вичавлюється сік, який уварюється до стану густого темного сиропу.

Після цього такий сироп витримується у бочках від 12 до 100 років. Зазвичай використовуються бочки із різних сортів дерева. В ідеалі спочатку це невеликі бочки з дуба та ясена, пізніше бочки середнього розміру з каштану та вишні. А вже на фінальному етапі оцет переливається у великі за розміром бочки з тутового дерева. І тільки потім надходить у продаж з додаванням спецій та приправ.

Бальзамический уксус из винограда рецепт


Рецепт бальзамічного оцту

Якщо Ви хочете замінити справжній бальзаміко схожим соусом, то можете спробувати приготувати оцет та будинки за допомогою цього рецепту.

Інгредієнти та склад бальзамічного оцту:

  • 400 мл 9% виноградного оцту (краще білого)
  • 400 г свіжої вишні
  • 1 лимон
  • 1 столова ложка цукру (краще коричневого)
  • половина чайної ложки кориці

Як зробити бальзамічний оцет у домашніх умовах:

  1. З вишні видаляємо кісточки.
  2. Розминаємо ягоди і додаємо до них інші інгредієнти.
  3. Постійно помішуючи, доводимо суміш до кипіння, а потім варимо на невеликому вогні близько 15-10 хвилин.
  4. Наполягаємо рідину, що вийшла, кілька днів у холодильнику.
  5. Проціджуємо за допомогою марлі та зберігаємо у темному холодному місці у стерилізованій скляній тарі.

Бальзамический уксус рецепт

Секрети приготування страв з бальзаміко

  • Бальзамічний оцет з винограду в дуеті з оливковою олією — це чудова заправка до овочевих салатів.
  • Незамінний бальзаміко в маринаді для м’яса, риби чи морепродуктів.
  • Додайте оцет і в солодкі страви, наприклад, поєднання солодощі полуниці та пікантності руколи з бальзаміко та цукром Вас приємно здивує.
  • Пробуйте додати кілька крапель до сиру і результат не забариться.

Смачно все! Експериментуйте зі стравами з грибів, паштетом з печінки, навіть простим омлетом та насолоджуйтесь результатами!

Фото: shutterstock

Leave a Reply