Рецепт окрошки: готуємо 3 найсмачніші

3 рецепта окрошки

Окрошку люблять усі. Вона асоціюється з весною, влітку, першими сезонними овочами, свіжою зеленню та охолодною прохолодою в спекотні дні. Тому не дивно, що рецептів окрошки придумано кілька десятків. Кожен вибирає на свій смак. Основна відмінність — у заправці. Освіжаючий квас, холодний кефір зі сметаною чи інші кисломолочні продукти, мінеральна вода чи м’ясний бульйон. Варіантів для експериментів є маса. Який рецепт окрошки виберете ви?

Хто придумав рецепт окрошки?

Рецепт окрошки
Смачний рецепт окрошки

Вже наприкінці 18 століття перші згадки про халат зустрічаються в кулінарних книгах тих років, зокрема, авторства Василя Левшина.

  • Важливою є нарізка самих продуктів. Від цього дійсно залежить фінальний результат та смак страви. Я нарізаю соломкою чи зовсім дрібним кубиком.
  • Для того, щоб у окрошки був насичений, а не рідкий колір, рекомендую розтерти один жовток з ложкою гірчиці і додати до страви.
  • Щоб надати пікантності до смаку, я завжди додаю сік половини лимона. Кислинка додає відтінки.
  • Обов’язково після приготування необхідно на кілька годин поставити окрошку в холодильник, щоб у результаті ви отримали однорідну за температурою страву. Справжня окрошка має бути по-справжньому холодною.
  • Не забудьте додати багато зелені, тільки наріжте її якомога дрібніше. Не обмежуйте свою фантазію тільки кропом та молодою зеленою цибулею. Пробуйте окрошку з тархуном, базиліком, іншими улюбленими сезонними травами.

Які продукти обов’язково входять до окрошки?

Я волію використовувати для основи варене або запечене у фользі м’ясо. Зазвичай це курка чи індичка. Стегна та філе. Часто додатково додаю відварену свинячу мову. Він дуже ніжний і поєднання двох м’ясних основ робить страву дуже оригінальною та смачною.

Окрошка ингредиенты
  • відварене або запечене м’ясо птиці та (або) свинячий язик
  • кілька картоплин, попередньо зварених чи запечених
  • кілька яєць, зварених круто
  • пара огірків
  • кілька десятків редис
  • зелена цибуля
  • улюблена зелень

Це є основою. Крім цього, для смачної окрошки я додатково використовую такі продукти:

  • сік половини лимона
  • гостра гірчиця
  • сіль
  • свіжомелений перець

Як правильно приготувати смачну окрошку?

  • Необхідно відварити або запекти в духовці картоплю та нарізати
  • Відварити чи запекти м’ясо чи язик та нарізати

До речі, цей бульйон можна використовувати, щоб розбавити окрошку, якщо вона буде занадто густою або просто в тому випадку, якщо хочете отримати більш насичений смак. Не забудьте тільки охолодити його в холодильнику після повного остигання на плиті.

  • зварити круто яйця, остудити і нарізати
  • нарізати огірки та редис
  • подрібнити кріп та зелену цибулю
  • змішати всі інгредієнти у зручному посуді
  • додати до смаку сіль та свіжомелений перець

Тут є два подальші варіанти розвитку подій. Зелень можна одразу додати до готового окрошки, а можна – вже безпосередньо при подачі на стіл у тарілку.

Окрошка на кефире

Після цього готуємо заправку для окрошки. Сьогодні ми розглянемо три базові рецепти.

Чим краще заправляти окрошку?

Окрошка: рецепт на кефірі та мінеральній воді

Якщо ви вирішили вибрати цей варіант, то вам знадобиться:

  • кефір 1% або 2.5%м
  • холодна мінеральна вода

Калорійність окрошки на кефірі та мінеральній воді на 100 г:

  • Калорійність 68 калорій
  • Білки 4,18 грамів
  • Жири 1,55 грамів
  • Вуглеводи 9,68 грамів
Окрошка на сметане

Окрошка: рецепт на сметані та курячому бульйоні

Якщо ви будете готувати окрошку за цим рецептом, то вам знадобиться:

  • сметана 15% жирності
  • охолоджений курячий бульйон

Калорійність окрошки на сметані та курячому бульйоні на 100 г:

  • Калорійність: 50,4 калорій
  • Жири: 2,7 грамів
  • Білки: 5,5 грамів
  • Вуглеводи: 0,9 грамів
Окрошка на квасе

Окрошка: рецепт на квасі

Для такої окрошки потрібен добре охолоджений натуральний хлібний квас. За бажання при подачі можна додати трохи сметани безпосередньо в тарілку.

Калорійність окрошки на квасі на 100 г:

  • Калорійність: 48 калорій
  • Жири: 1 грам
  • Білки: 2,9 грамів
  • Вуглеводи: 5,9 грамів
Как приготовить окрошку
Найсмачніша окрошка

Експериментуйте! Додайте різні види м’яса, не бійтеся скуштувати окрошку з каперсами, рибою, грибами та різними видами овочів та зелені.

Смачного!

Фото: gastrosenses

Leave a Reply