Салат Нісуаз. Історія страви з Ніцци

Салат нисуаз рецепт

Цей знаменитий французький салат настільки популярний у наш час, що варіантів його виконання не перерахувати. Друга назва нісуазу — салат з анчоусів, адже в первинному, класичному варіанті в його основі були саме анчоуси, свіжі овочі, яйця та оливкова олія. Зараз салат готують по-різному, але первинні інгредієнти є обов’язковими. Які варіанти нісуазу ми можемо зустріти у наші дні?

Рецепт салату Нісуаз з тунцом та анчоусами

Часто в салат нісуаз, окрім основних інгредієнтів, додають тунець (консервований або свіжий, обсмажений на грилі), салатне листя (переважно сорти з невеликою гіркотою), солодкий перець, томати, огірки, цибуля, каперси. Навіть артишоки. Іноді додають варену картоплю, хоча прихильники класики переконані, що цей овоч у нісуазі зайвий.

Читайте також: Салат з лососем, шпинатом та авокадо

Не забудьте про маслини, базилік, часник і бальзамічний оцет. Саме вони визначають смак нісуазу.

Енергетична цінність салату Нісуаз з тунцем:

  • Калорійність: 270 калорій
  • Жири: 12,7 грам
  • Белки: 22,9 грамм
  • Вуглеводи: 14,1 грам

Інгредієнти для салату Нісуаз:

  • 1 баночка тунця, консервованого у власному соку або олії
  • 7-10 анчоусів
  • 2 великі помідори або 10 помідорів чері
  • 2 курячі яйця або 8 перепелиних
  • цибуля (краще використовувати салатну або шалот)
  • половина солодкого перцю
  • жменя маслин
  • 100 г свіжої стручкової квасолі (можна замінити на консервовану)
  • пучок салату
  • 3-4 зубчики часнику
  • кілька гілочок базиліка
  • 7-10 каперсів
  • оливкова олія
  • бальзамічний оцет
  • лимон
  • сіль
  • свіжомелений перець

Спосіб приготування та рецепт салату Нісуаз з анчоусами:

  1. Відразу готуємо заправку, яка обов’язково має настоятися, перш ніж ви додасте її до салату. Для цього подрібнюємо часник, базилік, каперси, додаємо оливкову олію, бальзамічний оцет та сік лимона.
  2. Стручкову квасолю відварюємо 3-5 хвилин у киплячій підсоленій воді. Готову квасолю відразу ж обдайте холодною водою і добре просушіть. Якщо використовується консервована квасоля – її потрібно добре просушити, зливши рідину.
  3. Викладаємо до блюда або салатнику вимите і добре просушене листя салату, зверху квасолю.
  4. Варимо круто яйця і очищуємо від шкаралупи. Курячі розрізаємо на 4 частини, перепелині навпіл.
  5. Великі помідори розрізаємо на 8 частин, чері, як і у випадку з перепелиними яйцями, навпіл.
  6. Ріжемо півкільцями цибулю.
  7. Ріжемо солодкий перець.
  8. Яйця, помідори, цибулю та перець викладаємо на листя салату.
  9. Зливаємо зайву рідину з баночки з тунцем і викладаємо його.
  10. Анчоуси можна порвати руками, а можна просто викласти зверху на салат.
  11. Додаємо маслини (цілі чи різані).
  12. Зверху поливаємо нісуаз підготовленою раніше заправкою. Солимо і перчимо за смаком.

Будьте обережні з сіллю: у нісуазі використовуються спочатку солоні інгредієнти – анчоуси, каперси, тунець та маслини. Тому краще залишити салат без додаткової солі. А спробувавши, за потреби досолити.

Фото: shutterstock

Leave a Reply